Lussekatter

Så mörk är natten i midvintertid,
men se då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit,
hon kommer med hälsning om julefrid,
hon kommer med ljus i sin krona.

 

Du behöver:

50 g jäst

150 g smör eller margarin

2 påsar saffran (à 1/2 g)

2 dl socker

5 dl mjölk

250 g kesella

1/2 tsk salt

1 ägg

1 1/2 dl russin

ca 16 dl kärnvetemjöl/vetemjöl special 

 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt degvätskan uppgå till 37°.

2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella, salt och ägg. Arbeta in mesta delen mjölet och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Tillsätt mer mjöl vid behov. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.

4. Till pensling: Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin. 

5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

 

 

KVALITETSMJÖL FRÅN SLÖINGE SEDAN 1569

Berte Qvarn | 311 67 Slöinge | info@berteqvarn.se | +46(0)346 71 52 00 | +46 (0)346 71 52 01