Klassiska Lussekatter

Du behöver:

50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kvarg

1 pkt saffran à 0,5 g

1½ dl strösocker

½ tsk salt

17 dl kärnvetemjöl (det går fint att ta hälften specialvetemjöl som ger fin volym)

 

Dekoration:

russin

1 ägg

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. 

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme.

3. Häll vätskan över jästen och låt jästen lösa upp sig medan bakmaskinen blandar försiktigt.

4. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

5. Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i 35 bitar som bakas ut till lussekatter.

6. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa ytterligare ca 30 min.

7. Sätt ugnen på 225°.

8. Pensla med uppvispat ägg.

9. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

 

Tips! Blanda saffran med den uppvärmda mjölken och låt den stå och dra något för att ta åt sig smakerna ordentligt. 

 

 

KVALITETSMJÖL FRÅN SLÖINGE SEDAN 1569

Berte Qvarn | 311 67 Slöinge | info@berteqvarn.se | +46 (0)346 71 52 00

 

Läs vår integritetspolicy