Berte Qvarns sportbullar

Dessa bullar tar sin lilla tid att göra då man sätter två degar, varav den första bör få vila tre-fyra timmar. Förslagsvis gör man deg 1 på kvällen, så den får gotta till sig under en hel natt. På morgonen därpå arbetar man vidare och ett par timmar senare har du nygräddade sportbullar.

 

Du behöver:

Deg 1:

1 lit kokande vatten

12 dl rågsportsmjöl

 

Deg 2:

50 g smör/margarin/olja/ister

5 dl ljummet vatten

100 g jäst

3 tsk salt

2 msk brödkryddor (krossad anis och fänkål)

1 dl mörk sirap

1,3-1,5 lit vetemjöl

1 lit rågsikt

 

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till deg 1 och låt stå över natten eller tills den avsvalnat.

2. Blanda ihop ingredienserna till deg 2 - förutom vetemjöl och rågsikt.

3. Blanda nu ihop dessa två degar till en deg. Den blir ganska kladdig. Tillsätt vetemjöl och rågsikt och blanda till en homogen deg.

4. Strö över mjöl och låt jäst ordentligt i ca 1-1 1/2 h. 

5. Ta upp på bakbord och knåda eventuellt i mer vetemjöl för en mer hanterbar deg. 

6. Kavla ut en bit i taget, ca cm-tjockt, på mjölat bakbord och ta ut runda kakor med ett mått (exempelvis en stor tekopp eller ett glas). Kan även kavlas ut och delas med degskrapa i fyrkanter. 

7. Nagga med gaffel.

8. Låt jäsa 30-45 minuter. De ska vara rejält uppjästa.

9. Spraya bullarna med varmt vatten med en duschflaska. 

10. Grädda i 8-12 minuter på 225 grader. Låt svalna under duk.

 

Om du vill kan du göra bröd istället. Forma då till 6-8 runda bröd som du gräddar i 175-200 grader i ca 30 minuter. 

 

 

KVALITETSMJÖL FRÅN SLÖINGE SEDAN 1569

Berte Qvarn | 311 67 Slöinge | info@berteqvarn.se | +46 (0)346 71 52 00
s vår integritetspolicy