Rosenbröd

30-35 st

Du behöver:

50 g jäst

5 dl mjölk

75 g rumstempererat smör

1 msk strösocker

1 tsk salt

750 g (12-13 dl) Berte Qvarn ekologiskt vetemjöl

1 ägg

Vallmofrön

 

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en liten kastrull till fingervarmt, 37°C (eller strax under). Häll mjölken i bunken och rör runt tills jästen löses upp.

2. Tillsätt det rumstempererade smöret, socker, salt och sist mjölet.

3. Om du har en bakmaskin/köksassistent så kan du med fördel använda den för att arbeta ihop degen. Kör den då i 7-10 minuter. Du kan också knåda degen för hand, men den behöver då arbetas ungefär dubbelt så länge.

4. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och låt den vila under handduk i 10 minuter.

5. Dela upp degen i 30-35 delar, forma dem till runda bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Snitta bullarna med ett kryss mitt på. Låt sedan jäsa under handduk i ca 1,5 timme, tills de blir dubbelt så stora.

6. Sätt ugnen på 225°C.

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg (ha i några droppar kallt vatten så blir det lättare att vispa upp ägget). Strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter.

 

 

KVALITETSMJÖL FRÅN SLÖINGE SEDAN 1569

Berte Qvarn | 311 67 Slöinge | info@berteqvarn.se | +46 (0)346 71 52 00
s vår integritetspolicy