Världsmästar gröt

 

Du behöver:
1 dl klippt havre
4 1/2 dl vatten
1 krm salt

 

Gör såhär

Blötlägg klippt havre i en kastrull ca 10-12 timmar kan stå i rumstemperatur över natten

 

Koka upp den klippta havren i samma vatten, låt havren koka upp ganska kraftigt i ca 5 minuter, sänk sedan värmen och låt gröten puttra i 20 minuter, då har gröten fått en krämig och bra konsistens. Rör om kärleksfullt och ofta. Gröten blir krämigare än vanlig havregrynsgröt gjord på valsade och mer behandlade havregryn. Det blir också lite mer crunch eller tuggmotstånd eftersom den klippta havaren innehåller kärnan. När du är nöjd med konsistensen smaksätter dy din gröt med salt. Tycker du att gröten inte är tillräckligt krämig får du tillsätta ytterligare vatten

Tillbehör:

Blåbärssylt naturella blåbär osötad blåbärssoppa. För att addera med crunch och lite sötma använder jag riven och ugnsbakad mandelmassa. Ringla sedan lite honung på och du har en supergod och supernyttig varm gröt!
 

 

 

 

 

Till minne av Per Carlsson, Steninge Kuststation, den flerfaldiga grötvärldsmästaren delar här med sig av världsmästargröt som du enkelt kokar ihop hemma.

 

 

KVALITETSMJÖL FRÅN SLÖINGE SEDAN 1569

Berte Qvarn | 311 67 Slöinge | info@berteqvarn.se | +46 (0)346 71 52 00
s vår integritetspolicy